Inregistrarea unui concediu medical si calculul indemnizatiei de concediu medical

Concediul medical si calculul indemnizatiei de concediu medical sunt reglementate de OUG 158/2005 si de normele de aplicare ale acesteia (Ordinul nr. 15/2018/1.311/2017).

Concediile medicale și indemnizațiile aferente la care au dreptul asigurații, sunt:

a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;

d) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;

e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

In SmartBill Conta, inregistrarea concediilor medicale se face in modulul de salarizare, intr-o sectiune dedicata: Concedii medicale.

Se introduc aici toate datele de pe certificatul de concediul medical, dupa care aplicatia calculeaza automat sumele cuvenite asiguratilor.

Toate aceste informatii care se introduc in aceasta fereastra se regasesc pe certificatul respectiv.

Apoi, in SmartBill Conta, dupa introducerea datelor calendaristice de inceput si de sfarsit a concediului, se completeaza automat de catre aplicatia de conta, casetele urmatoare care arata :

  • numarul zile CM, adica numarul de zile lucratoare in care angajatul se afla in concediu medical.  Pentru indemnizatia de concediu medical se iau in calcul doar zilele lucratoare din perioada concediului medical.
  • zile suportate de angajator – adica numarul de zile din cadrul concediului care vof fi suportate de catre angajator
  • zilele suportate din FNUASS .Regula generala in acordarea concediilor medicale este ca se suporta astfel:

1. din prima pana in a 5-a zi – de către angajator;

2. restul până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia, se suporta din FNUASS. 

In cazul concediului medical initial urmat de cel in continuare, se cumuleaza cele doua concedii si se aplica apoi regula de mai sus.

  • indemnizatia zilnica
  • valoarea totala a concediului medical

Pe de alta parte se afiseaza si informatiile necesare calcularii indemnizatiei zilnice, adica numarul de zile baza de calcul, venit total baza de calcul si indemnizatia zilnica.

In continuare, aplicatia detaliaza modul de calcul a mediei zilnice prezentand istoricul ultimelor 6 luni, anterioare lunii luarii concediului.

Baza de calcul a indemnizatiilor privind concediul medical se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculează contributia pentru concedii si indemnizatii.

Dupa introducerea acestor informatii, informatiile se preiau automat si in declaratia 112.

Articole similare

Comentariul tau aici